Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arıcılığın Kahramanmaraş Bölgesinde Önemi
#1
Yıllardır, Kahramanmaraş arıcılığına gerekli katkı ve teknik bilgileri yüklemek uğruna çok mücadele verdim.
Ancak bilgi birikimimi, tecrübemi, meslek ahlakımı, arı ile ilgili tüm konulardaki teknik bilgi seviyemi çok ama çok üzülerek belirteyim ki Kahramanmaraş’ ta anlayabilen 3 ila 5 kişiden yukarı çıkmamıştır.

Doğu Akdeniz bölgemizde bulunan K.Maraş ili doğup yetiştiğim memleketimdir.

Yıllardır mücadelesini verdiğim, ilimizde yoğun halde bulunan yerli ırk arının ıslahı konusunda her zaman kendi dünyamdaki bilgilerle yalnız başıma kalmak zorunda bırakıldım.

1985 yılına kadar kendi ihtiyacım olan ana arıları üretmek üzere o günlerde Kars’tan getirmiş olduğum Kafkas arılarıyla çalışmaya devam ettim.
Memleketimde bulunan arıcılara bunu gösterip ispat ettiğimde onların bana kahkaha ile gülerek, yahu taaaaa Karstan arımı getirilir diye gülmeye devam etmişlerdi.

Yıl 2006 ve Türkiye arıcılığının geldiği yeri siz görüyor ve yaşıyorsunuz. Ya birde dünya arıcılığının geldiği yeri ile Türkiye’ mizin arıcılığını kıyaslayacak olursanız, en az 30 yıl fark atmış olduklarını göreceksiniz.

İnternet ortamında insanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, ne kadar açık ve net bir şekilde iletişim kurduklarını biliyorsunuz.
Böylesi teknolojinin nimetlerinden faydalanmasını bilmeyen meslektaşlarımı hor ve hakir görmek gibi kompleksim yok, olamazda zaten.

Ancak hiç yılmadan gerekli görülen her yer ve yörede, meslektaşlarımızın bilgi ve kültür seviyelerini, Dünya arıcılık standartlarını yakalayabilmelerini sağlamak zorundayız.

K. Maraş İlimizin Minimum 600, maksimum 3000 ve daha yukarı olan rakımlar arasında değişen yaylaları bulunmaktadır. Benim gerçek maksadım siz kıymetli meslektaşlarımın arıcılık sahasındaki bilgi ve kültür seviyenizi biraz daha yukarı çekerek arının sadece balından değil diğer yan ürünlerini de elde edebilme yollarını öğretmektir. Bu maksatla ;

1- Erken ilk baharda çok kısa bir sürede zümrüt gibi bir üçgüle (Yaban yoncası) bezenen Nur Dağı ile Merkez Araplı Köyü arasında kalan mıntıkalarda polen üretiminin en erken elde edilebileceği tepeler ve dağlar mevcuttur.

2- Ayrıca Yenidemir, Karbasan ve Başkonuş etekleri aynı olayın devamını katlayarak devam ettirebilecektir.

3- Andırın yöremiz ise güneyindeki Tokmaklı ve Aslantaş Barajı Mıntıkasından başlayıp, Geben Köyüne kadar uzanan geniş ve sınırsız arazilerdeki zenginliklerinin her çeşidini sunmaktadır.
Halk tabiri ile Mezla, Kamalak ve ardıç ağaçlarındaki sürgünlerin kanamaları neticesinde oluşan zenk balı kristalize olayına tamamen kapalıdır.

Ancak böylesi bir zenginliğin en asgarisinden en üstün düzeyine kadar faydalanabileceğiniz arı ırkları hakkında bugüne kadar siz kıymetli meslektaşlarımızı hiç kimse aydınlatamamıştır.
Burada bana bu fırsatı tanıyan kendisine yaşadığım müddetçe hep saygı duyacağım Rahmetli Sayın Rektörümüz Prof.Dr.Osman TEKİNEL Bey’e tekrar tekrar teşekkür ve minnetlerimi bir daha sunuyorum.
Ancak tarım İl Müdürlüğümüz bünyesindeki Arıcılık Şube Müdürlüğü tarafından yukarıda bahsettiğim İlimizde kullanılması gereken arı ırkları konusunda maalesef bugüne kadar zahmet buyurup hiçbir araştırma ve tespit çalışmaları yapılmamıştır.

4- Düzenli bir polen (çiçek tozu) üretimi yapılarak bunların üreticiden alınması, kurutulması ve piyasaya sunulması Türk ekonomisinin bu sahada Çin’den alınarak döviz karşılığı polen girdisini durduracak ve dışarıya döviz akışını frenleyecektir. Kahramanmaraş’ta henüz kullanımına amaçlı olarak yeni yeni başlanan polen üretimine gerek biz, gerekse siz kıymetli meslektaşlarımızın ağırlık vermesi gerekmektedir. Bu maksatla polenin pazarda satışa sunulmadan önce şu işlemlerin yapılması gerekir :

a) Renklerine göre ayırmak ,

b) İçinde olabilecek yabancı maddelerden arındırmak,

c) Rutubetsiz bir ortamda, direk güneş ışığından koruyarak kurutulup dayanma süresinin uzatmak. Şayet polenin kurutulması istenilen düzeyde gerçekleştirilmemişse hepinizin de bildiği gibi güvelenme olayına her an maruz kalarak böylesi kıymetli bir protein kaynağının yok olmasına neden olabilirsiniz.

5- Propolis (eğer mumu) üretimine geçilerek kozmetik sanayiinin
Almanya, İtalya, Rusya, Çin ve diğer arıcılıkta ileri ülkelerden getirttiği bu maddeyi imalatçı firmalara daha ucuza satabiliriz.

6- Arı sütü üretimi ise ayrı bir konudur. Daha ziyade uzmanlık isteyen bir daldır.
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi