Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arıcılıkta Temizlik
#1
Yıllardan beri, birçok arıcı arkadaşımın arılıklarını ziyaret etmişimdir.
Hastalıklardan, arıların gelişmemesinden, verim azalmalarından ve her yıl gerilediklerinden sürekli olarak yakındıklarını dinledim durdum.
Muhterem meslektaşlarım, sitemizdeki yazılarımı takip edenler hatırlayacaklardır ki;

Artık arıcılık, ARIYI KOVANA, KOVANIDA BİR KÖŞEYE ATMAKLA verim alınan meslek olmaktan çıkmıştır diye yazmıştım.
Bilim ve Teknolojinin dev adımlarla gelişmekte olduğu asrımızda, elbette her çeşit çevre infialleri de peş peşe gelmektedir.

Çevre kirliliğine birde küresel ısınmanın, ballı bitkiler üzerindeki etkilerini ekleyecek olursak; artık arıcı meslektaşlarımızın çok temiz ve hijyenik davranmaları gerekmektedir.

Her hangi bir hastalık görüldüğünde hiç zaman kaybetmeden, konu ile ilgili
uzman personellere başvurulmalıdır.
Bilinçsizce ve teşhis konmayan hatalıklara karşı, yine bilinçsiz bir şekilde kullanılan antibiyotikler, hastalığı tedavi etme yerine dahada geniş alanlara yayabilmektedir.

Arılar yaratılışları itibariyle, bulundukları bölgelere zaman içinde uyum yapabilecek terkipsel programlar dahilinde yaratılmışlardır.
Önemli olan, arıcının arılarını çok iyi bir takip sistemi ile takip etmesidir.
Her hastalık görüldüğünde, antibiyotik kullanımı gibi bir saplantının yanlış olduğu bilinci mutlaka kazanılmalıdır.

Özellikle, arı hastalıklarının belirtileri ile ilgili kaynaklar düzenli bir şekilde okunmalı ve bilgi bankalarınızı geliştirmelisiniz.
İlk sırada arılığınızın bulunduğu yerde çevre kontrolleri yapmalısınız. Kirli su kaynaklarının olduğu, düşük seviyede olduğu bilinse dahi kimyasal fabrika artıklarının açık kanallara döküldüğü yerlerden uzak durmalısınız.

İkinci olarak, seyyar arıcılığı birlikte yapıyorsanız yoldaşlarınızın hastalıklar konusunda hangi düzeyde olduğunu; sabit arıcılık yapıyorsanız 5 kilometre karelik alanda bulunan arıcıları mutlaka ziyaret ederek onların arı hastalıkları konusunda ne düzeyde olduklarını tespit etmelisiniz.

Bu ziyaretleriniz esnasında arıları besleme konularında karşılıklı sohbetlerde bulunun. Kullandıkları malzemeleri dezenfekte edip etmediklerine bakın.
Kısa bir öneri nispetinde yapmış olduğumuz bu tavsiyeler bakın sizlere neler kazandıracaktır; şimdi onları izah etmeye çalışalım.
Bulaşıcı arı hastalıklarını vaktinde tespit ederek, hastalığın bölgesel olarak yayılmasına engel olursunuz. Engel olamıyorsanız konu ile ilgili resmi kurum yetkililerine şikayette bulunabilirsiniz.

Arılarınızın düzenli ve etkili bir gelişmeye kavuşmasını sağlamak için, organizeli bir besleme takvimi oluşturabilirsiniz. Bu sayede aç olan kolonilerin besleme yapılan kolonileri yağma yapmalarına engel olursunuz.
Birlik ve beraberlik içinde organize edeceğiniz arıcılıkta, dostluk ve dayanışma bağlarınızı güçlendirmiş olursunuz.

Hijyenik ve teknik konulara riayet ederek üretimini yapacağınız arı ürünleri, öncelikle şahsi ekonominizin düzelmesine, Ülkesel olarak ta milli ekonomimize katkıda bulunacaktır.


Allah cc hazretleri, temiz ve hilesiz arı ürünleri hasat etmemizi cümlemize nasip eder inşaallah.
Ahmet BİRBİLEN.
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
Cevapla
#2
Cenab Allah Sizden razi olsun!
Ara
Cevapla
#3
Cenabı Zülcelal Hz'leri Cümle Ümmeti Muhammedden razı olur inşaallah.
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
Cevapla
#4
Tesekkurler Ahmet abimize.Var olsun.Azerbaycandan selamlar.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi