Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
YÜKSEK YAYLALARA GÖÇ VE YAYLA ÇALIŞMALARI
#1
Yukarıdan beri anlattığımız konulardan anlaşılacağı gibi, narenciye bölgelerinden asgari l8 ila 20 çerçeve olarak yaylaya gidilmesi temin edilir.
Burada sırası gelmişken bazı yöresel veya imkanlar dahilinde yayla çalışmaları öncesi orta yayla hakkında da biraz bilgi vermeye çalılaşım.

Hakiki şekersiz bal üretimi yapacağınız inancıyla elde ettiğiniz süzme ballarınızın ihtiyaç haricindekileri yanınızda götürerek yaylada olabilecek tabiat aksaklıklarında kolonilerin istenmeyen durumlara düşmeleri engellenebilir.


AÇIKLAMA


Öncelikle toplanacak olan balların, iç veya dış pazarlardan hangisinde tüketime sunulacağı bal hasadı için yapılacak çalışmaların temel prensiplerini oluşturmalıdır.

Bazı yıllarda yaylalardaki nektar (Bal) akışının kısa veya yetersiz görüldüğü olmuştur.

Bal mumu ihtiyacımızın yerli bal mumu ile karşılanması hususunda bir çok bölümlerde sürekli açıklama ve önemi üzerinde durmuştuk. Bu ikaz, hem arı hastalıklarının yurdumuza girmemesi için, hemde ülkemizin temel petek hususunda dışa bağımlılığının engellenmesi için çok önemlidir.

Ancak, yinede talepler karşısında petekli bal üretimi yapılacaksa, çok dikkatli bir şekilde arıların nektar toplama miktarını takip etmek zorundasınız dır.
Teferruat demeyin, mümkün mertebe bir kovanın üzerinde rahatlıkla durabileceği piyasada kantarlar var, bu kantarı bir defa alırsınız. Arılığınızdaki bal toplama yeteneği üstün vasıflarda olan bir arının altına, bu kantarı koyup nektar akışını takip etmenizi tavsiye ederiz.

Bunun size sağlayacağı fayda ise, nektar akışına göre ballık veya seksiyon kasa atıp atmamanızı belirleyebilirsiniz. Bu hususu biraz açalım.

Dengeli ve etkin bir nektar akışının olduğu sezonlarda, sırlanmış ballı çerçeveler alma imkanınız tabiî ki olacaktır. Bu mevzuyu birde tüketiciler açısından ele alalım.

Bizim vatandaşlarımızda tam sırlanmış ballı çerçeve görüntüsü olmazsa, bu bal değil veya buralar neden boş kalmış gibi, arı ve bal konusunda çok büyük yanlış düşünce ve saplantılar dolu. Şimdi sizlerle paylaşmak istediğim hususu dikkatlice takip ettiğiniz zaman haklılığımızı anlamış olacaksınız.
Nektar akışı gayet düzenli ve bol bir şekilde devam ediyorsa, standart çerçevelerle devam ediniz.

Yani problem yok demektir. Ancak nektar akışındaki zayıflık kendini belli ediyorsa, veya ayak sesleri geliyorsa diyelim; bu duruma müdahale şansınızın olduğunu bilmelisiniz.

Derhal standart ballık sisteminden, seksiyon ballıkları (İlaveleri) takas etmek zorundasınız. Bu sisteme geçişiniz, nektarın yetersiz geldiği günlerde bile, ebatları küçük ama boy uzunlukları aynı olan çerçevelerde sırlı bal alma imkanını sağlayacaktır.
Yani nektar akışına göre sistem gereken üst düzey bir verim almaya vesile olacaktır. Balı alan insanların tamamen beğenisini kazanacaktır. Daha önemli olan bir husus var ki yeterli nektar akışı olmayan sezonlarda, arılara kontrollü bir şekilde petek atmaya dikkat etmelisiniz. Yoksa boşu boşuna yarım yamalak peteklerle dolu bir arıcılık sisteminin içinde yoğrulup durursunuz, yani kazançtan çok kayıplarla baş başa kalabilirsiniz.

1. Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesinin ova kesimlerinde 13-16 Haziranda keven çiçeklerinin açtığını, rakım bakımından yüksek olan dağlık kesimlerinde ise keven çiçeklerinin en son 12-17 Temmuz tarihleri arasında da açtığı bilinmektedir. Yukarıda değindiğimiz ihtiyaç fazlası süzme balların olası bir hava muhalefetinde kolonilere şurup yapılarak verilmesi (hakiki şekersiz bal üretimi yapmayı düşünen arıcılar için geçerlidir)

2. Uygulanacak bu sistem hem halkımızın saf ve şekersiz bal yemelerini sağlayacak; hem de kolonilerin iç gelişmelerinin engellenmesi ortadan kalkacaktır.

3. Seksiyon kasalarının temini, hazırlanması, kolonilere verilmesi ve dikkat edilecek hususların açıklaması yapılacak.

4. Balların sınıflandırılarak hasadı.

- Polenin sınıflandırılarak toplanması.

- Polenin kurutulmasında kullanılacak sistemlerin açıklanması.
3.Safha : 1 ve 2. maddelerdeki şuruplama sistemlerine hazırlıksız yakalanan arıcılarımızı aşağıdaki şu akıbetler bekleyebilir :

a) Isının aniden düşerek arıların sardıkları petekleri terk ederek merkez bir salkım oluşturmaları (ızgara kullanmayan üreticiler için) kolonileri yavru çürüklüğüne düşürebilir.(ızgara kullanılıyorsa koloni bireyleri açlık tehlikesiyle karşılaşabilir.)

b) Araziden faydalanmanın engellenmemesine ve kolonilerin duraklamasına sebep olacağı, bu duraklamanın da direkt olarak verim düşüklüğüne yol açtığı bilinmelidir.

Söz konusu aksaklıkların olmadığını kabul ederek konumuza devam edelim. 15 ve üstü bir çerçeveli asker gücüne sahip olarak gittiğimiz yaylada koloniler derhal nektar akımına ayak uydurarak ballıkları dolduracak, varsa seksiyon kasalar atılacak yoksa ikinci ballığı isteyecektir.

Burada üretim seçeneklerinden bir tanesi, daha önceden tespit edilmiş olması gerekir. Seksiyon bal veya süzme bal sistemi seçilmelidir.

Başlangıçta seksiyon bal amaçlanıyorsa bahsettiğim üzere ballıkların içine yerleştirilecek olan seksiyon kasalar her an hazır bulundurulmalıdır.

Eğer seksiyon kasalar yoksa veya temin edilemiyorsa bu defa 17 cm. derinliğindeki ballıklarla da bu işlemler yapılabilir. Amaç, temel peteksiz seksiyon bal üretmek olduğundan 17 cm. derinliğindeki ballıkların çerçevelerine kılavuz temel peteklerin önceden montajı yapılarak hazır bir durumda bekletilmesi gerekmektedir.

5.Kolonilerin gelişmeleri takip edilerek aralardan çalışılarak hıza hız katılmalı, mevcut örgünün azaldığı günlerde stokta varsa kabartılmış çerçevelerin; tam kolonilere verilme zamanı olduğu bilinmelidir.
Mevcut işlemler devam ededursun, kuluçkalıklarda iptal edilmesini düşündüğümüz petekler ballıklara (ilavelere) çekilmeli yerlerine beyaz ballı çerçeveler indirilerek kolonilerimizin zaman varken yazdan kış stokları temin ettirilmelidir.

Bu işlemle kovanların kuluçkalıkta bulunan siyah petekleri de süzme bal elde etme esnasında mum olarak hem kazanç hemde iptal edilme işi tamamlanır.Aslında benim şu an anlatmak istediğim sistem arılarınıza kendi kendine yeterliliğin sırlarını anlatmaktır.

1.Olgunlaşan bal demek çerçevenin tamamı kapalı olması (sırlanmış) anlamına gelse de, çerçevenin % 75’inin diğer tabirle, 3/4’ünün sırlanması yeterli görülerek arılara daha fazla yükün yüklenmemesi gerekir.

2.Ancak, şekerden bal yaptıranlarda temel kural ana arı ızgarası yardımıyla beyaz ve ful (sırlı) bal yaptırmak demektir.
ARININ ZAYIFI OLMAZ ARICININ ZAYIFI OLUR.
ahmetbirbilen46@hotmail.com
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi